Susține proiectele noastre și "Școala de puieți" prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către scoaladepuieti.ro și Asociația 100% pentru mediu. Completează formularul online și ne ocupăm noi de restul!

Altoirea perilor pădureți cu soiuri noi de păr

Nu aveam de gând să altoiesc din primăvara asta perii pădureți crescuți din semințe anul trecut. Mă gândeam să îi mai las un an nealtoiți și fie să îi mut pe câmp nealtoiți ca să îi las să se protejeze singuri de animale cu ajutorul spinilor, fie să altoiesc cu cip mai spre vară. Mi-a schimbat planurile Alin, care a găsit site-ul pe net, m-a sunat și a insistat să-i altoiesc și lui pe păr pădureț câteva soiuri, dar neapărat în copulație perfecționată.

Nu prea am altoit în copulație perfecționată până acum. Mi s-a părut mai greoaie față de altoirea cu cip, dar a mers bine și mă bucur că am făcut-o pentru că rezultatele sunt foarte bune. Suduri mai bune și cioate mai mici, puncte de altoire mai curate. Am altoit doar puieții mai măricei, printre ei încă au mai rămas peri sălbatici nealtoiți pe care o să văd anul viitor ce fac cu ei.

Am altoit cu vreo 12-13 soiuri: Cap de pisică, Conference, Decana comisiei, Decana de iarna, Josephine de Malines, Passe crassane, Angys (Angelina), Contesa de Paris, Untoasa Hardy, Winter Nelis primite de la Alin și alte câteva pe care le-am recoltat din perii mei: Novembra, Williams roșu etc.

O observație legat de afide. Cauze și măsuri.

Terenul e înscris în agricultură ecologică și folosesc inclusiv pentru puieți doar metode ecologice de combatere a dăunătorilor. Afidele au făcut probleme la un capăt de rând, deși le-am stropit de mai multe ori cu Laser (Spinosad) și alte extracte din plante care ar fi trebuit să își facă treaba. Nu am reușit să le combat complet, dar nici nu s-au extins. De ce au apărut? Am mușuroit din toamnă pământul pe lângă puieți, iar prima sapă am dat-o destul de târziu, după ce au apărut deja mușuroaie de furnici chiar la baza pomișorilor. Din cauza furnicilor nu am scăpat nici de afide. E de reținut pe viitor ca prima sapă să  o dau mai devreme primăvara și să distrug mușuroaiele din puieți.

În rest, toate bune. O parte din puieți sunt deja buni de plantat toamna asta, dar pe majoritatea o să îi mai las un an.

Ramuri altoi adunate pe 26 februarie
Ramuri altoi recoltate pe 26 februarie, înfoliate și puse la frigider
Altoiri pe 5 aprilie
Altoire în copulație perfecționată pe 5 aprilie
7 aprilie
7 aprilie – cu pisicul după mine, ca de obicei
7 aprilie
7 aprilie
7 aprilie
7 aprilie
18 aprilie
18 aprilie
18 aprilie
18 aprilie – Le-am pus și câteva etichete
29 aprilie
29 aprilie – Prima sapă.
9 mai
9 mai
19 iunie
19 iunie – Perii plantați în anii anteriori au început deja să facă fructe
19 iunie
19 iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Asociația „100% pentru mediu”

Completează formularul 230 în favoarea Asociației 100% pentru mediu și transformă 3,5% din impozitul tău într-un ajutor concret pentru cauza în care crezi!

Iată câteva dintre proiectele noastre:

primaimpadurire.ro – un proiect de informare a potențialilor aplicanți la fondurile PNRR pentru împăduriri
puietiforestieri.ro – centralizează și inventariază ofertele pepinierelor silvice
primalivada.ro – campanie pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, „Prima livadă”
agriculturaecologica.ro – registrul producătorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică
produsecologic.ro – produse ecologice direct de la producători certificați
procesatori.ro –  conectează fermierii cu procesatorii de legume și fructe, având ca obiectiv reducerea risipei alimentare.
colectaredeseuri.ro – informare și conectare a actorilor implicați în colectarea sepaarată a deșeurior
scoaladepuieti.ro – povestea înființării unei livezi plecând de la semințe, încurajând biodiversitatea și documentând fiecare pas
adoptiicaini.ro – platformă de adopție online a câinilor fără stăpân
adoptiipisici.ro – platformă de adopție online a pisicilor fără stăpân
pompiervoluntar.ro – pentru stingerea incendiilor de vegetație

Ai nevoie de ajutor?