Susține proiectele noastre și "Școala de puieți" prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către scoaladepuieti.ro și Asociația 100% pentru mediu. Completează formularul online și ne ocupăm noi de restul!

Cum au rezistat peste iarnă nucii altoiți în fluier

Spuneam anul trecut cum a mers altoirea în fluier la prima încercare. Dacă astă toamnă speram să ies din iarnă cu aproape 100 de nuci altoiți, la cum arătau atunci puieții, rezultatele nu au fost chiar așa. Doar vreo 20 au rezistat gerului. Decizia de a pune PET-uri peste ei nu cred că a ajutat, poate chiar a dăunat la un moment dat. Creșterille de toamnă au degerat, dar au plecat în vegetație mugurii secundari. Chiar și așa, eu sunt mulțumit. Nu aș fi dat 2000 de lei pe nuci dacă era să cumpăr puieți altoiți, mai ales că nici nu se prind toți. Dacă mai fac și în anii următori câtva zeci ca ăștia e și mai bine, dar eu sper să ating rate de succes mai bune în timp.

Aș putea face niște îmbunătățiri la procesul de altoire. Cuțitul de altoit cu lame paralele de la Due Boi nu prea îmi place cum taie. Îl suspectez că nu își face treaba cum trebuie și ar putea fi de vină parțial pentru eșec. Am încercat să îl ascut mai bine, am dat inclusiv lamele jos ca să le ascut, dar tot nu reușesc să îl fac să taie nici măcar pe aproape față de briceagul pe care îl folosesc în mod curent la altoit, cu conținut de carbon mai ridicat. Zdrobește mai mult decât taie. Încerc să fac alt briceag similar din lame de cutter, dar e o problemă cu ele pentru că sunt moi și flambează.

Mai jos e ce a ieșit din lamele de cutter. Mânerul l-am prelucrat pe urmă și l-am făcut rotund, similar cu cel de la Due Boi, dar nu am o poza disponibilă pe moment. Ar mai trebui scurtate lamele și întărite ca să nu flambeze. Mâ gândesc că aș putea face asta adăugând 2 distanțieri între lame, pe toată lungimea lor. Aș menține astfel o distanță egală între lame ca să meargă una pe urma alteia. O să fac niște poze data viitoare, dacă iese ceva utilizabil.

Mai multe poze cu nucii altoiți în fluier și evoluția lor.

Am altoit și anul ăsta 5-6 nuci în fluier cu o ramură găsită aproape ruptă complet de vânt la nucii cei mari. Am zis să fac ceva bun cu ea, dar nu a fost să fie. nu s-a prins niciunul. Motivele pot fi multe, dar cel mai important e că am făcut asta într-o perioadă caniculară, pe 14 iulie.
Am altoit și anul ăsta 5-6 nuci în fluier cu o ramură găsită aproape ruptă complet de vânt la nucii cei mari. Am zis să fac ceva bun cu ea, dar nu a fost să fie. nu s-a prins niciunul. Motivele pot fi multe, dar cel mai important e că am făcut asta într-o perioadă caniculară, pe 14 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Asociația „100% pentru mediu”

Completează formularul 230 în favoarea Asociației 100% pentru mediu și transformă 3,5% din impozitul tău într-un ajutor concret pentru cauza în care crezi!

Iată câteva dintre proiectele noastre:

primaimpadurire.ro – un proiect de informare a potențialilor aplicanți la fondurile PNRR pentru împăduriri
puietiforestieri.ro – centralizează și inventariază ofertele pepinierelor silvice
primalivada.ro – campanie pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, „Prima livadă”
agriculturaecologica.ro – registrul producătorilor agricoli înregistrați în agricultura ecologică
produsecologic.ro – produse ecologice direct de la producători certificați
procesatori.ro –  conectează fermierii cu procesatorii de legume și fructe, având ca obiectiv reducerea risipei alimentare.
colectaredeseuri.ro – informare și conectare a actorilor implicați în colectarea sepaarată a deșeurior
scoaladepuieti.ro – povestea înființării unei livezi plecând de la semințe, încurajând biodiversitatea și documentând fiecare pas
adoptiicaini.ro – platformă de adopție online a câinilor fără stăpân
adoptiipisici.ro – platformă de adopție online a pisicilor fără stăpân
pompiervoluntar.ro – pentru stingerea incendiilor de vegetație

Ai nevoie de ajutor?