Portaltoi sălbatici și soiuri pădurețe

Mi-am luat în serios vocația de văcar vara aceasta și tot plimbând vacile din poiană în poiană, am găsit mai mulți meri și peri padureți buni pentru portaltoi. Am găsit și puieți buni de altoit, așa ca am luat briceagul de altoit cu mine. Un strabunic avea obiceiul ăsta, să altoiasca pomi pe marginea drumului. Spunea că dacă oamenii au de-și potoli pofta, nu se duc să fure.

Păr altoit
Păr altoit

Am altoit în prima zi în jur de 15 puieti. Au apărut foarte mulți în ultimii zece ani, de când nu am mai dat pe aici. Acum că am adus vacile la păscut, s-ar putea să îi mai roadă pe cîtiva dintre ei în anii ce urmează, dar o sa încerc să îi protejez. În orice caz, dintre toti pomii, cred că perii sunt cei mai capabili să coabiteze cu vacile. Au țepi și o tendinta de a crește pe verticală inca de mici.

Altoire cu cip
Altoire cu cip

Pentru semințe am pus ochii pe un măr padureț viguros, cum rar întâlnești. Caut să am pomi viguroși, longevivi, mai rezistenți la secetă,  vânturi puternice și mai puțin pretentioși la tipul de sol. De aceste caracteristici este responsabil portaltoiul. Din pcate nu am reușit să ajung la el în momentul coacerii fructelor și am luat semințe din altă parte, dar e încă in cărți pentru anul viitor.

Măr pădureț
Măr pădureț

Avem tot aici un soi de pere care cred că merită salvat. Sunt mici, dar suculente și dulci. Se coc mai târziu decât cele oarzăre.

Pere
Pere

4 răspunsuri la “Portaltoi sălbatici și soiuri pădurețe

  1. Nu prea ma pricep, recunosc, dar vrei sa spui ca pe un portaltoi viguros de mar paduret (asta presupunand ca il stii dinainte si il plantezi la tine in gradina) poti veni cu un altoi din orice alta specie de mar ? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?